-8 ząbków czosnku
-miód
-1 cytryna
-1 słoik
-Przegotowana woda ale taka już co się schłodziła
Zdjęcie z blogu: Mama w bieu |
Syrop czosnkowy na przeziębienie możesz zastosować już u dziecka, które ma dwa latka.
Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne (dzięki substancjom lotnym, odpowiadającym też za jego zapach). Stosuje się go np. w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli. Czosnek jest bogaty w składniki mineralne, zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod oraz witaminy: B1, B2, C. Jednak gotowanie czosnku niszczy wartościowe składniki, dlatego syrop czosnkowy na przeziębienie robi się z surowego czosnku. Niestety, syrop czosnkowy ma dość nieprzyjemny smak, ale przed podaniem warto go schłodzić – wtedy zyska nieco na smaku.
Jak zrobić syrop czosnkowy?
przepis jest w linku tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz